• Táplálkozás
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Táplálkozás

 

A természeti környezet, a gazdálkodás, valamint a vallás határozták meg évszázadokon át Szalafő táplálkozási kultúráját.
A szabadon használt erdők, mezők, a bennük gazdagon termő gombák és más vadon termő növények fontos szerepet töltöttek be a szalafőiek életében. Szezonjában a gomba most is sok család asztalára készül, mások eladáshoz is rendszeresen szednek gombát.

A kásafélék – főleg a hajdina- és köleskása – fogyasztása a 16. században általánosan elterjedt: itt pedig a még a 20. században is fogyasztották ezeket a dödöllék, gánicák mellett. Kásacsinálókat még ma is találhatunk egy-egy családnál. Mivel a gabonavetések elsősorban rozsok, a táplálkozásban is fontos szerepet töltött be a rozsliszt. Míg az 1960-as évektől a kenyeret már boltban vásárolják, addig a „hökkőnsült perecet” még mindig sütik – de immár a sparhelt sütőjében. Az állattartásban domináló szarvasmarha állomány miatt a tejhaszon használata is általános. A 20. században általánossá válik a – szlovén területről megismert – tökmagolaj sajtolása és fogyasztása.

 

Kásacsináló

Kásacsináló

Csirkepucolás

Csirkepucolás

Disznóvágás - orjára bontás

Disznóvágás - orjára bontás

Perecsütés

Perecsütés

Cukortörés - lakodalmi sütéshez

Cukortörés - lakodalmi sütéshez

Olajütés

Olajütés

Olajütő Csörgőszeren

Olajütő Csörgőszeren

 

Vörös Netti, az Őrség dalospacsirtája www.vorosnetti.hu

Időjárás

 

Felhőkép

 

Hőtérkép

 

Időkép | www.időkép.hu

 

SZÉCHENYI 2020 EFOP-1.5.3-16-2017-00061

#szalafő

#őrség #pityerszer #alsószer #templomszer #csörgőszer #gyöngyösszer #papszer #felsőszer #hagyomágy #szer #7szer #szerelem #slowlife #pihénes #nyaralás #dödölle #rétes #múlt #építészet

Legfrisseb hírek