Riegersburgi vár (A)

Riegersburgi vár

 

 

Ezt a várlátogatást, a Zotter csokoládégyár megtekintésével érdemes egybekötni, mivel Bergl és Riegensburg néhány kilométerre található egymástól. Már messziről feltűnik a 850 éves Riegersburg-i vár. Egy vulkáni kúp szikláira épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező völgyekre, zöldellő mezőkre, és Kelet-Stájerország pompás szőlőskertjeire. Egy impozáns erődítmény, melyet 1000 éves történelme során egyszer sem foglalt el az ellenség.
Már a feljutás a várkapuhoz is nagy élményt jelent. A 3 km hosszan húzódó várfal lőrésekkel, 7 kapuépület, 11 bástya, mind jól érzékelteti, hogy mivel kellett hajdanán az ostromlóknak szembenézni. De, mint egykor a töröknek sem sikerült legyőzni a meredek hegyoldalat, úgy a mai túristák közül sem tud mindenki megbírkozni a roppant akadállyal. Számukra építettek egy felvonót, mely 90 másodperc alatt viszi fel utasait a várba.
A vár különlegességei közé számít az 1600 körül épített impozáns lovagterem, a gazdagon díszített intarziás ajtajaival, kazettás menyezettel. Az 1658-ban elkészült Fehér terem gyönyörű stukkó díszeivel a karbarokk művészet egyik mestermunkája.

Két kiállítás tekinthető meg a várban: az egyik a Boszorkány Múzeum a pinceszinten, és a Riegersburg legendás asszonyai, mely a 17. századi történelembe enged bepillantást.

Hasznos

Bővebb információ: veste-riegersburg.at

Nyitva: Április - október naponta 10-18 óra, május - szeptember naponta 9-18 óra (az utolsó belépés a Kastélyba  17 óra)

Belépő: