Településszerkezet

Településszerkezet

 

   

 

Általában az Őrség jellegzetes településszerkezetének tekintik a szeres formát: az egymástól egy vagy több kilométerre, dombhátakon fekvő, egymás mellett rendszertelenül felépített házcsoportokat.
De a „szer” név csak 1718-tól szerepel az urbáriumokban: ekkor „Feölső Szer”, „Pap Szer”, „Csörgő Szer”, „Gyöngyös Szer” és „Alsofalu”, valamint „Pityer Hegye” olvasható. Létezhetett már a „Soldos Szer” név is, de itt még kimaradt a felsorolásból.

   

A település területe patakok által szabdalt. A köztük fekvő dombok tetején épültek a házak. A Zsoldos-szer maradt sokáig csak „Zsoldos” nevűek által lakott: ez nemzetségi településszerkezetre utal. Ha feltételezzük, hogy a korai urbáriumokat is az esetleg meglévő, de nem nevesített szerek szerint írták össze, akkor ez már nem igaz egyetlen szernél sem. A halmazos elrendezés, valamint a domborzati viszonyok miatt általános lehetett – a 19. századi térképeken csaknem kizárólagos – a kerített ház építése. Szalafő a legnagyobb területű vasi települések közé tartozik.

 

Vörös Netti, az Őrség dalospacsirtája www.vorosnetti.hu