Táplálkozás

Táplálkozás

 

   

A természeti környezet, a gazdálkodás, valamint a vallás határozták meg évszázadokon át Szalafő táplálkozási kultúráját.
A szabadon használt erdők, mezők, a bennük gazdagon termő gombák és más vadon termő növények fontos szerepet töltöttek be a szalafőiek életében. Szezonjában a gomba most is sok család asztalára készül, mások eladáshoz is rendszeresen szednek gombát.

   

A kásafélék – főleg a hajdina- és köleskása – fogyasztása a 16. században általánosan elterjedt: itt pedig a még a 20. században is fogyasztották ezeket a dödöllék, gánicák mellett. Kásacsinálókat még ma is találhatunk egy-egy családnál. Mivel a gabonavetések elsősorban rozsok, a táplálkozásban is fontos szerepet töltött be a rozsliszt. Míg az 1960-as évektől a kenyeret már boltban vásárolják, addig a „hökkőnsült perecet” még mindig sütik – de immár a sparhelt sütőjében. Az állattartásban domináló szarvasmarha állomány miatt a tejhaszon használata is általános. A 20. században általánossá válik a – szlovén területről megismert – tökmagolaj sajtolása és fogyasztása.

 

Vörös Netti, az Őrség dalospacsirtája www.vorosnetti.hu